Report Feature
Car Rental Industry Trends and Forecast
Emerging Trends in the Car Rental Industry
Car Rental Industry by Segments
Car Rental Industry by Location ($ Billion Shipment Analysis from 2017 to 2028):
- On-Airport
- Off-Airport
Car Rental Industry by Traveler Type ($ Billion Shipment Analysis from 2017 to 2028):
- Business
- Leisure
- Others
Car Rental Industry by Mode of Booking ($ Billion Shipment Analysis from 2017 to 2028):
- On-Line
- Off-Line
Car Rental Industry by Vehicle Type ($ Billion Shipment Analysis from 2017 to 2028):
- Luxury Cars
- Executive Cars
- Economy Cars
- Sports Utility Vehicles
- Others
Car Rental Industry by Region ($ Billion Shipment Analysis from 2017 to 2028):
- North America
- US
- Canada
- Mexico
- Europe
- Germany
- France
- Spain
- United Kingdom
- Italy
- Asia Pacific
- China
- India
- Japan
- Hong Kong
- South Korea
- Malaysia
- Taiwan
- Philippines
- Vietnam
- Indonesia
- Thailand
- Sri Lanka
- The Rest of the World
- Brazil
- Argentina
List of Car Rental Companies
- Enterprise Rent-A-Car
- Hertz Group
- Avis Budget Group Inc.
- Europcar Mobility Group
- Sixt SE
- Localiza Rent a Car
- Ichinen Holdings
- Redcap Tour
- Empresas Tattersall
Car Rental Industry Insights
- Lucintel forecasts that leisure customer will remain the largest market by traveler type and it is also expected to witness the highest growth during the forecast period due to the rise in air travel and increasing domestic tourism.
- North America is expected to remain the largest region mainly due to the growing adoption of rental vehicles, and increasing corporate travels. Asia Pacific is expected to witness highest growth over the forecast period due to rapid urbanization and increased expenditure on traveling by domestic tourists.
Features of the Global Car Rental Industry
- Market Size Estimates: Global car rental market size estimation in terms of value ($B).
- Trend and Forecast Analysis: Market trends (2017-2022) and forecast (2023-2028) by various segments.
- Segmentation Analysis: Global car rental market size by various segments, such as by location type, traveler type, mode of booking, vehicle type in terms of value.
- Regional Analysis: Global car rental market breakdown by North America, Europe, Asia Pacific, and Rest of the World.
- Growth Opportunities: Analysis of growth opportunities in different segments and regions for the global car rental market.
- Strategic Analysis: This includes M&A, new product development, and competitive landscape of the global car rental market.
- Analysis of competitive intensity of the industry based on Porter’s Five Forces model.
Q1. What is the car rental market size?
Answer: The global car rental market is expected to reach an estimated $118.4 billion by 2028.
Q2. What is the growth forecast for car rental market?
Answer: The car rental market is expected to grow at a CAGR of 8.3% from 2022 to 2028.
Q3. What are the major drivers influencing the growth of the car rental market?
Answer: The major drivers for this market are increasing in air travel, rising growing global tourism industry, increase in international air travelers, and rising income levels across the globe.
Q4. What are the major location types or end use industries for car rental?
Answer: On-airport is the major segment by location type for car rental.
Q5. What are the emerging trends in car rental market?
Answer: Emerging trends, which have a direct impact on the dynamics of the industry, include enhanced user experience through digitization, additional green vehicles in the fleets of rental car companies, and the concept of self-driving instead of hiring a driver.
Q6. Who are the key car rental companies?
Answer: Some of the key car rental companies are as follows:
- Enterprise Rent-A-Car
- Hertz Group
- Avis Budget Group Inc.
- Europcar Mobility Group
- Sixt SE
- Localiza Rent a Car
- Ichinen Holdings
- Redcap Tour
- Empresas Tattersall
Answer: Lucintel forecasts that leisure customer will remain the largest market by location type and it is also expected to witness the highest growth during the forecast period due to the rise in air travel and increasing domestic tourism.
Q8: In car rental market, which region is expected to be the largest in next 5 years?
Answer: North America is expected to remain the largest region mainly due to the growing adoption of rental vehicles, and increasing corporate travels. Asia Pacific is expected to witness highest growth over the forecast period due to rapid urbanization and increased expenditure on traveling by domestic tourists.
Q9. Do we receive customization in this report?
Answer: Yes, Lucintel provides 10% Customization Without any Additional Cost.
Table of Contents
Methodology
- In-depth interviews of the major players in this market
- Detailed secondary research from competitors’ financial statements and published data
- Extensive searches of published works, market, and database information pertaining to industry news, company press releases, and customer intentions
- A compilation of the experiences, judgments, and insights of Lucintel’s professionals, who have analyzed and tracked this market over the years.
Buy Now
Choose a license that fits your team. Instant PDF delivery.
Prices exclude taxes. Instant delivery. Custom licensing available on request.
Key Questions
- • What are some of the most promising, high growth opportunities for the global car rental industry by location (on-airport and off-airport), type of customer (business, leisure, and others), mode of booking (on-line and off-line), vehicle type (luxury cars, executive cars, economy cars, sports utility vehicles, and others), and region (North America, Europe, Asia Pacific, and the Rest of the World)?
- • Which segments will grow at a faster pace and why?
- • Which region will grow at a faster pace and why?
- • What are the key factors affecting market dynamics? What are the drivers, challenges, and business risks in this market?
- • What are the business risks and competitive threats in this market?
- • What are the emerging trends in this market and the reasons behind them?
- • What are some of the changing demands of customers in the market?
- • What are the new developments in the market? Which companies are leading these developments?
- • Who are the major players in this market? What strategic initiatives are key players pursuing for business growth?
- • What are some of the competing service and processes in this market and how big of a threat do they pose for loss of market share by service substitution?
- • What M&A activity has occurred in the last 5 years and what has its impact been on the industry? For any questions related to car rental market or related to car rental market share, car rental market analysis, car rental market size, car rental industry analysis, write Lucintel analyst at email: helpdesk@lucintel.com . We will be glad to get back to you soon.